Als je warm bent aangekleed heb je minder last van de negatieve effecten van de ziekte van reynaud.

Ziekte van Reynaud, bekijk mijn oplossingen om de gevolgen te verzachten

De Ziekte van Reynaud (ook wel Fenomeen van Raynaud genoemd) is heel vervelend, want wat je ook doet; je blijft koude handen en koude voeten houden. Toch zijn er middelen die jouw problemen kunnen verzachten waardoor je minder last hebt van koude vingers en tenen.

Ik ben ooit in aanraking gekomen met de verschijnselen van de Ziekte van Reynaud via mijn werk als productspecialist thermokleding. Ik heb het zelf gelukkig niet, maar ik heb de afgelopen 15 jaar wel erg veel klanten geholpen die er wel last van hadden. In veel gevallen heeft mijn oplossing ze redelijk comfortabel de winter door geholpen.

Als je hier bent gekomen via de zoekmachine, dan hoef ik je niet uit te leggen van de Ziekte van Reynaud is, dus dat ga ik ook niet behandelen. (Wil je wel meer weten over het Fenomeen van Reynaud, dan kun je op de site van de Hartstichting informatie vinden.) Ik wil je wijzen op mogelijke oplossingen waarvan ik weet dat ze anderen erg geholpen hebben.

De voor de hand liggende oplossingen.

De voor de hand liggende oplossingen om de symptomen van de Ziekte van Reynaud te verzachten zijn (in willekeurige volgorde en niet per definitie allemaal toepasbaar):

  • Blijf bewegen; hiervan gaat je bloed sneller stromen en komt het warme bloed ook in je vingertoppen en/of tenen.
  • Kleed je warm aan; een dikke thermobroek of thermoshirt overdag in de winter is heerlijk en je houdt je lichaamswarmte goed vast.
  • Blijf in verwarmde ruimtes; dit is natuurlijk niet altijd mogelijk en spreekt eigenlijk wel voor zich. Net als niet roken en stress vermijden. Hoe gezonder je leeft, des te minder wordt de aandoening getriggerd.

Zo heb je minder last van de gevolgen van de Ziekte van Reynaud.

In mijn vak als productspecialist heb ik naast goede handschoenen en warme sokken, ook thermobroeken en thermoshirts aangeraden als extra bescherming om je lichaam op temperatuur te houden. Er zijn plekken op je lichaam waar je sowieso heel snel afkoelt (zoals billen, bovenbenen, ellebogen, nek), dus wat extra kleding in de winter kan geen kwaad. Een serieuze aanval kun je misschien niet altijd voorkomen, maar als je zorgt dat de rest van je lichaam op bedrijfstemperatuur is word je ook weer sneller lekker warm.

Tip 1 | Draag goede handschoenen (ook overdag).

Deze handschoenen van Odlo zijn eigenlijk altijd goed. Ik heb ze aan bijna iedereen wel geadviseerd in de afgelopen jaren en ze worden nog steeds goed ontvangen. Het enige minpunt dat ik kan bedenken is dat de vingertoppen geen siliconen grip heeft waardoor een sleutel of mobiele telefoon gemakkelijk uit je handen kan glijden.

Deze handschoenen van Odlo zijn super klein op te frommelen en passen altijd wel ergens in je jaszak of broek. Je kan ze ook binnen dragen (wat veel mensen ook doen) en zeker tijdens en na een aanval zijn ze erg prettig. Ze houden net even wat warmte vast en dat voelt erg fijn.

Tip 2 | Draag warme sokken (of thermo liners).

Dit lijkt misschien een vreemde, maar als je koude voeten hebt wordt je nooit warm. Ook als je ’s avonds in de tent ligt met koude voeten, dan duurt het uuuuuuren voor je warm wordt. Dat geldt dus ook gewoon als je thuis of op kantoor bent. Met koude voeten geen kans op een behaaglijk gevoel.

Door thermoliners onder je gewone sokken te dragen creƫer je een extra luchtlaag die je lichaam goed kan isoleren. Je koelt minder snel af en de kans op koude tenen is minimaal. ook na een aanval zul je sneller weer op temperatuur zijn omdat je lichaam minder hard hoeft te werken om die zone weer op temperatuur te krijgen.

Ik adviseer altijd deze sokken van Icebreaker, omdat merinowol erg fijn is om op de huid te dragen als het koud is. Bovendien combineert het goed met andere materialen.

Tip 3 | Draag een warm thermoshirt.

Mijn absolute favoriet om sowieso iedere dag, de hele winter te dragen: Woolpower thermo ondergoed. Ik ben echt fan van dit merk omdat het zeer goed de warmte vasthoudt. Door de speciale lusjes aan de binnenzijde van de kleding ontstaat er een goede buffer die je beschermt tegen de kou van buitenaf. Je draagt deze kleding gewoon onder je normale kleding.

Door een thermoshirt overdag te dragen kun je heel gemakkelijk warm blijven. Mensen met de Ziekte van Reynaud hebben baat bij een warm lichaam, omdat in geval van een aanval andere lichaamsdelen ineens erg koud kunnen aanvoelen. Om de bloedsomloop snel op gang te krijgen kun je ook even wapperen met je armen. Je lichaamswarmte wordt dan sneller rondgepompt.

Goede thermoshirts zijn de Odlo Warm serie (dames / heren) en de Woolpower 200 serie. Ze zijn geschikt voor dagelijks gebruik, ook voor binnen.

Tip 4 | Draag een comfortabele thermobroek.

Voor de broek geld precies hetzelfde als voor het thermoshirt. Al denk ik dat een broek stiekem meer doet dan een shirt. Je benen bewegen op een dag niet zo bar veel en koelen erg snel af. Zeker optrekkende kou van onderaf kan je doen rillen terwijl je gewoon op de bank zit.

Ook voor de broek geldt dat het de warmte van je lichaam goed kan vasthouden en je dus minder snel afkoelt.

Goede thermobroeken kun je nemen van de Odlo Warm serie (dames / heren) of de Woolpower 200. Ook deze zijn geschikt voor dagelijks gebruik en voor binnen, al moet je wel oppassen dat je het niet te warm krijgt bij huishoudelijke taken.

Voor alle thermokleding geldt dat je ze ook gewoon overdag kan dragen onder je gewone kleding. Let er wel op dat je je activiteit een beetje aanpast, want met een dik thermoshirt aan kun je natuurlijk niet even flink gaan spitten in de tuin. šŸ˜‰

Bestel de kleding online, dan hoef je ook de kou niet in.

Je kan bovenstaande kleding gemakkelijk online bestellen (en terugsturen als het niet past) bij twee winkels waar ik veel ervaring mee heb en die mij erg goed zijn bevallen.

Bij Odlo.com kun je hier de behandelde kleding vinden:

En bij mijn persoonlijke favoriet Thermowear kun je hier terecht:

Bij Thermowear kun je trouwens ook vrij gemakkelijk contact met de klantenservice krijgen. Dat is mij bij Odlo nog niet echt gelukt. Voordeel van Odlo is wel weer dat ze een ruimer aanbod hebben van dezelfde serie. De keus is aan jou, beide partijen zijn betrouwbaar is mijn ervaring.

Heb je zelf nog tips die ik kan verwerken in mijn tekst, dan hoor ik het graag. Ik pas het graag even voor je aan als ik daarmee anderen kan helpen.

Let op: ik ben niet medisch onderlegd. Ik heb mijn ervaring opgedaan als product specialist thermokleding met klanten die de Ziekte van Reynaud hebben. Twijfel je over of iets echt een goed idee is voor jouw specifieke aandoening, neem dan contact op met je huisarts.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.