Met compressiesokken hardlopen in de winter.

Ik kan maar moeilijk stil zitten tegenwoordig. Zeker met die lockdown en je nergens meer mag komen. Op een gegeven moment heb je thuis alles wel gezien, zeg maar. Hardlopen in huis is niet zo’n fijn idee (tenzij je serieus de ruimte hebt natuurlijk) en buiten is het inmiddels 0˚ Celsius, wat ook niet echt warm is. Maar we gaan naar buiten: Met compressiesokken hardlopen in de winter, maar waar moet je op letten?

Zoek je hardloopkleding en compressiesokken bij elkaar en doe een warming-up.

Ten eerste is het belangrijk dat je een goede warming up doet. Saai, boring, geen zin in, lekker belangrijk…. Ik hoor het je denken.

Het klinkt logisch, maar als ik zo bij mij in de straat kijk, stapt menigeen vanaf de bank zo de straat op en weg zijn ze. Dat kan, maar de kans op blessures vergroot je zo alleen maar. Doe jezelf een lol en spring even een paar keer op en neer en rek in ieder geval je kuiten en bovenbenen een beetje. Dan kun je daarna lekker de frisse buitenlucht in.

Voor je goed en wel beneden bij de voordeur staat ben je natuurlijk eerst een uur bezig geweest om de juiste hardloopkleding en onderkleding bij elkaar te rapen. Waar lag je favoriete hardloopshirt ook alweer en compressiesokken,… waar liggen die dan en waarom vind ik er altijd maar één?!

Een hardloopbroek of running tight is onmisbaar.

Zelf draag ik altijd een lange hardloopbroek, een legging of tight, als ik in de winter ga hardlopen. Er overheen draag ik mijn compressiesokken. Ik stel het eigenlijk zo lang mogelijk uit, want hardlopen in een korte broek vind ik het fijnst. De lange broek komt dus alleen uit de kast als de temperatuur beneden de 5˚ Celsius komt.

Tip: een hardlooptight kun je prima dragen over je fietsonderbroek heen als je een sportieve outfit wil tijdens het fietsen.

Er zijn tegenwoordig vreselijk veel merken die hardloopkleding verkopen en echt slechte hardloopbroeken kun je niet meer kopen, tenzij het echt de aller-aller goedkoopste is die je kan vinden op internet. Dat is meest de goedkoopste polyester die ze maar kunnen vinden en dan krijg je een broek die op den duur wel warm is, maar niet ventileert. Ook in de winter zweten je benen (licht) en dat zweet en de overtollige warmte wil je wel graag van je huid af hebben, niet meenemen tijdens je hardlooprondje.

Een fijne winterbroek is er een met ventilatie in de knieholtes en die op je bovenbenen wat dikker is dan rond de kuiten. Craft en Odlo maken hele fijne thermobroeken voor het hardlopen, maar ook die van Nike zijn eigenlijk altijd goed. Tip: sla de goedkoopste over, er zit echt verschil in pasvorm en functionaliteit als je een iets duurdere neemt. De duurste hoeft nou ook weer niet, want ja, hoeveel kun je aanpassen aan een zwarte broek met een streepje en een ritsje? Ik heb deze hardloop-tight van Nike in mijn kast liggen en ben er erg tevreden over. Flexibel, fijne pasvorm en ventileert uitstekend.

Draag thermo ondergoed onder je hardloopshirt.

Afhankelijk van het weer heb ik een windstopper aan die niet waterdicht is, maar wel enigszins waterafstotend. De reden dat ik geen waterdicht hardloopjack draag is omdat die krengen niet ventileren. Op een gegeven moment ben je net zo nat in het jack als de regen om je heen. Je kan het vergelijken met een klamme theedoek in een plastic zak; het droogt voor geen meter omdat het niet kan ademen.

Dus ook al regent het, ik heb altijd een ademend jack aan. Zo bescherm ik mijzelf tegen oververhitting en dat is funest voor je uithoudingsvermogen. Het jack dat ik zelf draag is nog een hele oude van het Canadese merk Sugoi. Helaas is dat niet meer in Nederland te verkrijgen, maar die kleding is echt top.

Laat het weer het toe dan draag ik over mijn thermo ondergoed een hardloopshirt of hardlooptop of hoe je dat ook wil noemen. Ik draag het shirt over mijn thermo ondergoed heen en het doet eigenlijk niets anders dan mijn bovenlichaam warm houden. Ik draag nooit een te dik hardloopshirt, want met te veel aan warmte presteer je gewoon slecht en ga je lopen als een hobbelzak.

Zorg er voor dat je running shirt goed ventileert, maar je ook beschermt tegen koud weer. Dat klinkt dubbel, maar het is mogelijk. Je kan een shirt nemen dat onder de oksels voorzien is van mest, maar op de ellebogen juist dikker is (omdat je daar het snelst afkoelt). En er zijn ook hardloopshirts die aan de voorzijde juist dikker zijn en op de achterzijde voorzien zijn van mesh-zones.

Zelf vind ik het fijn als mijn torso en armen goed zijn ingepakt en de achterzijde en onder de oksels enigszins ventileert. Zo kan het te veel aan warmte ontsnappen en blijf je eigenlijk precies op de juiste temperatuur.

Het petje, de muts en handschoenen sla ik over, want hier zijn de mogelijkheden echt belachelijk. Er zijn merken (zoals Odlo) die wel 30 verschillende hardloopmutsen maken… Ik bedoel, hoeveel verschillende mutsen heb je nodig?!

Met compressiesokken hardlopen is echt geweldig.

Wat ik wel leuk vind om te melden is het feit dat ik compressie hardloopsokken draag. Ja ja, er wordt lacherig over gedaan, maar geloof mij, ze werken écht! Ik ben er zo tevreden over dat ik ze ook in de zomer graag draag.

Deze compressie kousen voor het hardlopen draag ik. Super blij mee.

Het mooie van de compressiekousen is dat ze je benen ook meteen beschermen tegen de kou. Daar zijn ze in principe niet voor gemaakt, maar het helpt wel een beetje. Zo kun je toch een korte broek aan omdat dit fijner hardloopt, terwijl je toch je benen beschermt tegen de kou.

De compressiesokken hebben als doel om de trillingen die ontstaan tijdens het hardlopen te minimaliseren. Door het opvangen van vibraties worden je spieren minder snel moe en kun je beter presteren. Zo hou je energie over om langer hard te lopen.

Een ander voordeel is de verminderde kans op blessures. Je spieren en pezen van je scheenbeen en enkel zitten dusdanig stevig ingekapseld dat het geheel functioneert als een stevig geheel. Je verliest natuurlijk niet je flexibiliteit (het zijn geen kaplaarzen!), maar je staat net even wat steviger in je schoenen.

Sinds ik met compressiesokken hardloop in de winter loop ik een stuk prettiger en makkelijker. Van alle kleding die ik draag zijn de compressiekousen voor mij echt onmisbaar.

Wil je zelf ook eens met deze sokken lopen, dan kun je bij Hardloop-Geest de compressiesokken bestellen, of ze afhalen in de winkel. Ze kunnen te tevens advies geven over de pasvorm en de werking er van in jouw specifieke situatie. Zelf draag ik deze en die zijn echt top.

Gratis tip: laat je hartslagmeter thuis als je gaat hardlopen.

Als laatste tip die ik je wil meegeven als je wil hardlopen is: laat je hartslagmeter thuis. Super stoer hoor al die knopjes, schermen en bliepjes, maar het leidt af. Hardlopen gaat om ontspanning en bezig zijn met je lichaam. Kijk om je heen, geniet van je omgeving. Laat je benen het werk doen en hou je niet te veel bezig met je hartslag. Als je eenmaal een beetje op gang bent met je conditie kun je je hartslagmeter wel gaan gebruiken, bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat je niet te hard loopt en zo het meeste vet verbrandt.

Fijne dag, toedels!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.