Is plankton eten schadelijk voor je gezondheid?

Is plankton eten schadelijk of is plankton een superfood?

Is plankton eten schadelijk? Het eten van plankton is niet schadelijk voor je gezondheid.

Ik ben nogal terughoudend als het gaat om voedingssupplementen, medicijnen, aspirine, ibuprofen en vitaminepillen, want als je gewoon gevarieerd eet en daarnaast voldoende beweegt dan ben je ervan verzekerd dat je van alles voldoende binnen krijgt. Maar toch ben ik nieuwsgierig geworden naar het innemen van plankton ter ondersteuning van mijn dagelijkse portie voedsel. Het kan altijd beter, toch? En helpt het superfood plankton hierbij? Belangrijker nog: is plankton eten schadelijk?

Plankton, vitamines of voedingssupplementen van de drogist?

Op internet verdwaal je al snel als je zoekt op superfood, supplementen, vitamines, vitaminepillen en alle varianten die hier bij horen. De meeste blogs staan vol met wollige teksten, foto’s van hippe fit-girls die met een gephotoshopte blije kop een roze zuurstok aanbevelen en kerels die er zo gespierd uit zien dat de moed om gezonder te gaan leven je meteen in de schoenen zakt.

Omdat ik mij niet zo snel uit het veld laat slaan en zeker niet gevoelig ben voor hoe anderen er uit zien en doen, ben ik op onderzoek uit gegaan.

Waarom plankton eten?

Waarom ik plankton wil proberen? Fytoplankton staat aan de basis van de voedselketen en is de bron van zowat alles om je heen. Het maakt zuurstof en wordt als energiebron gegeten door algen, vissen en zee-zoogdieren. Die wij dan weer eten. En dat hoeft van mij niet zo. Als ik de hele keten die hoort bij “vis eten” over kan slaan door plankton (de bron van o.a. Omega-3) te eten, dan scheelt dat een boel dierenleed. En daar word ik vrolijk van.

Ik heb uiteindelijk gekozen voor plnktn. (spreek uit als “plankton” en nee, dat is geen spelfout, zo heten ze nou eenmaal) omdat dit bedrijf in Nederland zit, de plankton gewonnen wordt in de Oostervaardersplassen en, eerlijk is eerlijk, de informatie op de website sprak mij aan. Op hun website kun je alles lezen over de “plantaardige superfood” en bijvoorbeeld over de “meest natuurlijke vorm van Omega-3 vetzuren“. Dus here we go.

Plankton online besteld en wachten maar…

De bestelling was erg snel binnen en de verpakking paste door de brievenbus. De plankton zit in een luchtdichte en lichtdichte verpakking en bestaat uit 120 capsules met de plantaardige superfood plankton (ook geschikt voor vegans!).

Plankton van plnktn. is gemakkelijk in te nemen dankzij de capsules.
Ik kreeg de plankton in een handige lucht- en licht dicht zakje dat gemakkelijk door de brievenbus paste.

Gelukkig geen nare visluchten van zeer sterk ruikend zeewier of erger. Als je een capsule open maakt dan komt er echter wel een vislucht omhoog, niet normaal. Lekker dichtlaten dus en gewoon in zijn geheel doorslikken.

Op de verpakking staat netjes aangegeven hoe vaak je de capsules in moet nemen; twee keer per dag twee capsules. Ik dacht dat ik het makkelijk zou vinden, maar al na een paar dagen vergat ik af en toe een inneem-moment. Ik heb uiteindelijk een alarmpje in mijn telefoon gezet die ’s ochtends en ’s avonds af ging, ruim voor het eten. Dan werd ik er vrolijk aan herinnerd dat ik de capsules even klaar moest leggen voor mijzelf. Ja, het zit nog niet echt in mijn systeem om extra supplementen te nemen, dus ik moest even geholpen worden.

Plankton eten is niet schadelijk (maar of het lekker is…)

Inmiddels ben ik braaf twee weken plankton aan het eten door ze met een fruit-shake of een glas water in te nemen. Ik weet uit ervaring dat je na twee weken nog niet kan zeggen of een supplement al iets bijdraagt aan je gezondheid; zoiets heeft even tijd nodig. Tot nu toe bevalt het mij erg goed, ik voel me tip-top, mijn darmen reageren er niet vreemd op en ik kan verder geen bijzonderheden ontdekken. Over een week of twee is mijn verpakking leeg en dan plaats ik hier een update.

Is plankton eten schadelijk?

Plankton eten is niet schadelijk voor je gezondheid. Je kan er niet te veel van binnenkrijgen als je per ongeluk 6 capsules zou nemen, of 8. Om je gerust te stellen leg ik je graag uit wat plankton is.

Wat is plankton?

Marine fytoplankton in capsules.
Marine fytoplankton komt in kleine capsules die gemakkelijk zijn in te nemen.

Wat is plankton? Plankton, in dit geval fytoplankton, staat aan de basis van de voedselketen in het aquatisch milieu en wordt door vissen en zeezoogdieren gegeten. Walvishaaien, reuzenhaaien en blauwe vinvissen eten bijvoorbeeld plankton. Fytoplankton (een soort kiezelwier) maakt gebruik van fotosynthese: lichtenergie wordt gebruikt om koolstofdioxide om te zetten in koolhydraten, zoals glucose. Daarnaast is fytoplankton verantwoordelijk voor het grooste deel van het volume zuurstof op aarde (en dat is een boel!). Een bron van energie en voedsel dus!

Tot zo ver de verkorte biologische uitleg van wat fytoplankton is. Wil je meer weten over plankton en de verschillende soorten (dierlijke plankton en plantaardige plankton bijvoorbeeld), dan kun je een kijkje nemen op de leuke website van Vistikhetmaar of Wikipedia. Nu door naar wat het voor jou kan doen.

Waarom zou je plankton als superfood nemen?

Wat kan plankton voor jou betekenen? Er zijn een aantal voordelen die dit superfood voor jou kan opleveren. Marine Fytoplankton kan onder andere een positief effect hebben op, of bijdragen aan:

  • het immuunsysteem
  • energie en herstel
  • huid
  • ogen
  • hart
  • bloeddruk
  • spijsvertering

Naast een (eventuele) bijdrage aan bovenstaande punten kan marine fytoplankton ook ontstekingsremmend werken.

Ja ja, mooi verhaal…

Het is belangrijk je te realiseren dat wat er op de websites staat van producenten van plankton bijna niet te meten is. Als er staat dat het goed is voor je ogen, hoe meet je dat dan? Door jezelf te vergelijken met hoe je was toen je het nog niet gebruikte en hoe je je voelt naderhand, kun je voor jezelf prima een inschatting maken of plankton iets voor jou is. Op voorhand is het sowieso niet te zeggen of iets werkt, dat weet je met een vitaminepil ook nooit.

Ik heb geen behoefte om onzin te verkopen en te doen alsof alles hosanna is. Ik geef je mijn eerlijke mening en vind, net als veel andere mensen, dat plankton een fijne toevoeging is aan mijn dagelijkse dieet. Ik voel mij er erg goed bij.

Probeer het en luister naar je lichaam!

Op internet kun je dus van alles roepen en soms is het niet duidelijk of een product iets bijdraagt, of dat het kan bijdragen, of dat het überhaupt werkt. Dat is nogal een verschil. Gelukkig kun je op de website van plnktn. genoeg informatie vinden met uitleg van de arts Alexander Rakic. Op deze pagina vind je zijn uitleg (even naar bedenen scrollen tot je bij de punten aan komt). De informatie op de website komt bij mij erg gedegen en betrouwbaar over en dat heeft mij er toe doen besluiten om plankton capsules te bestellen.

Wil je zelf ook aan de slag met plankton als supplement, dan kun je net als ik gedaan heb, bij plnktn. een bestelling plaatsen.

Over een paar weken plaats ik hier weer een update van mij bevindingen, tot dan!

Update 15 april 2021 – En hoe voel je je nu?

We zijn weer wat weken veder en inmiddels heb ik met succes mijn cursus plankton eten afgerond. Hoe is het mij bevallen? Nou, om eerlijk te zijn best wel goed! Ik heb het eten van plankton als voedingssupplement ervaren als prettig. Ik denk dat mijn testperiode van 30 dagen te kort is om te stellen dat ik er waanzinnig veel vitaler door geworden ben, maar geloof wel dat het op lange termijn zeker goed zal doen voor mijn lichaam. Bij mij viel het vooral op dat mijn darmen er rustiger van werden. En dat slechts in deze korte periode. Ik heb dus nog maar een bestelling geplaatst om te kijken wat het plankton op lange termijn teweeg brengt in mijn lichaam.

Ik ben ervan overtuigd dat plankton je lichaam op allerlei manieren ondersteunt in de dagelijkse strijd tegen alles wat ik in mijn lichaam stop en met mijn lichaam doe. Haha,.. Het uit geen wondermiddel natuurlijk, maar ik heb wel gemerkt dat het een prettige ervaring is die naar meer smaakt. Op naar de volgende periode!

Update 22 november 2022 – Leef je nog gezond?

We zijn weer een flink aantal maanden verder en ik ben nog steeds een vaste gebruiker van Plankton. Inmiddels is het een vast onderdeel van mijn dieet geworden en wil ik eigenlijk niet meer zonder. Ook bij Plnktn zelf is er wat veranderd, want ze hebben nu abonnementen waar je gemakkelijk lid van kan worden. (De link komt uit op hun homepage, zodat je zelf nog even alles rustig kan doorlezen.) Zelf hoef je niet meer na te denken of je nog wel genoeg in huis hebt; het wordt automatisch aangevuld. Fijne toevoeging, al zeg ik het zelf.

Plankton eten is niet schadelijk en kan bezorgd worden door de brievenbus.
Handig, dat abonnement, want het past gemakkelijk door de brievenbus én de zending komt altijd op tijd. Super blij mee!

Tip: ze adviseren om 2x 2 tabletten per dag te nemen, maar ik heb gemerkt dat als je er 3 neemt, dit ook prima is. Zo kun je zelf een beetje spelen met hoe lang je voorraad plankton meegaat. Het is tenslotte niet gratis he? 🙂

Fijne dag!

Update: 1 september 2023 – Eet je nog steeds plankton?

Is plankton eten gezond of is het een superfood?

Wauw, dat het al zo veel jaar geleden is dat ik dit blog schreef over plankton eten en of het schadelijk is voor je lichaam of dat het juist een superfood is. Ik krijg veel reacties en vragen (niet via de website, want een comment-veld invullen is zó Old Skool, hahaha) en de meest gestelde vraag over plankton eten is: gebruik je nog steeds plankton elke dag?

Nou, daar kan ik kort over zijn: JA! Ik heb nog steeds een abonnement op PLNKTN en deze heb ik zelfs uitgebreid met Algen Olie Omega-3 capsules. Hier zit onder andere DHA en EPA in, wat heel goed is voor je ogen en hersenen. Ik gebruik dit dus als toevoeging naast de Marine Phytoplankton.

plankton kortingscode

Ik ben er nog steeds heel tevreden over; mijn darmen (om maar wat te noemen) vinden het erg fijn. 🙂 Ik durf wel te stellen dat plankton eten niet schadelijk is voor je gezondheid en dat het een superfood is. Ik zie ook geen enkele reden om iets anders te gaan slikken, zeker niet omdat de plankton van PLNKTN volledig van Nederlandse bodem komt en geschikt is voor vegans. Er zit echt niets anders in aan onduidelijke toevoegingen. Puur natuur!

Ik kan je van harte aanraden om even op de website van PLNKTN te kijken en je daar verder in te lezen over de gezonde effecten van plankton eten en of plankton eten wel gezond is. Ik vind (proefondervindelijk) van wel en kan redelijk objectief zeggen dat het oké is, ik slik het al jaren en ben erg tevreden.

Binnenkort komen ze met iets nieuws trouwens: Organic Magnesium. Dit ondersteunt je spieren en energie-productie én helpt bij het aanmaken van eiwitten in je lichaam. Dit nieuwste product van PLNKTN ga ik binnenkort ook even testen en ook dat lees je op mijn blog.

Dat was het voor nu, fijne dag weer!

Eén reactie

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.