Patizon slaapzak van ganzendons.

Welke slaapzak van dons is goed?

Ik heb inmiddels wel wat slaapzakken in mijn leven versleten tijdens de talloze kampeertrips de afgelopen jaren en ik ben van mening dat ik nu toch wel kan stellen welk merk mijn voorkeur heeft. Ik heb geslapen in Nomad slaapzakken (wie niet?), The North Face, Rab en als laatste Patizon. Onbekende merken tel ik even niet mee, zoals bijvoorbeeld de M90 militaire slaapzak van de Koninklijke Landmacht.

Nomad slaapzak

Ik weet eigenlijk niet eens wat ik hierover moet zeggen. Ik heb ze in verschillende varianten gehad en de meeste zijn een mix van katoen en polyester. Ze zijn goedkoop en uitstekend geschikt voor niet zuinig mee te doen. Ik heb ook een tijd zo’n slaapzak op de achterbank van de auto gelegd voor de hond. Dat vond ie heerlijk. Een Nomad slaapzak is in mijn ogen niet geschikt om mee te nemen als je lichtgewicht wil kamperen met een rugzak of fietsvakantie. Meestal zijn ze wat log en vaak ventileren ze niet altijd even goed. Uitzonderingen daar gelaten.

The North Face Snowshoe

Het is alweer een oudje uit 2006, maar deze slaapzak voldoet nog steeds! Ik ben maar wat blij dat ik deze nooit weg heb gedaan, want onlangs kwam hij toch nog mooi van pas tijdens een kampeerweekend toen het niet zo warm was ’s nachts. De slaapzak van The North Face, de Snowshoe, is een hele dikke die een comfort temperatuur heeft tot -11. Nou klopt dat niet helemaal, want ik heb tijdens mijn vakantie in Noorwegen toch vaak genoeg een thermo liner moeten gebruiken om het ’s nachts niette koud te hebben. terwijl het niet eens onder nul was.

In een slaapzak van Patizon kun je overal lekker slapen, ook in de auto bijvoorbeeld.

Deze slaapzak is echter wel lekker om gewoon achter in de auto te gooien, want hij is stevig, wat stug ook, en dat maakt het ideaal voor de weekenden dat je niet al te veel op je spullen wil letten. Het is tenslotte een gebruiksartikel, en die paar vegen en krassen maken op deze slaapzak echt niet uit. Een hele fijne slaapzak voor de koude nachten tijdens het kamperen.

Rab Ascent 300 zomerslaapzak

In de zomer wil je ook wel eens gewoon een nachtje slapen zonder dat je je tent uit zweet en dat is de reden dat ik de Rab Ascent 300 slaapzak van dons heb gekocht. Een dunne slaapzak die comfortabel is tot 6 graden, maar lekker slaapt als het niet kouder is dan 10. De slaapzak is gevuld met eendendons, wat minder goed isoleert als ganzendons, maar nog steeds prettig ligt als het niet te koud is. Het is een ideale slaapzak voor trektochten met de rugzak, of als je met de motor van trekkershut naar trekkershut reist.

De slaapzak weegt maar 840 gram, maar persoonlijk vind ik dat nog best aan de zware kant voor zo’n lichte slaapzak. Er zijn slaapzakken die met minder gewicht beter isoleren (zie verderop). Toch zal ik deze slaapzak vaak uit de kast trekken, zeker als ik weer een kort weekendje afreis naar de kust.

Patizon G800 slaapzak met ganzendons

Patizon.nl slaapzak van dons.
De Patizon G800 is mijn favoriete slaapzak van dons.

Nu ik inmiddels een behoorlijk rijtje slaapzakken het getest is het tijd voor het serieuze werk, namelijk een slaapzak van dons met ganzendons. Oh, wat een verademing is dit zeg! Een behoorlijk stuk meer puffy dan een slaapzak van eendendons en deze slaapzak isoleert ook een stuk beter.

De Patizon slaapzakken worden gevuld met ganzendons van hoge kwaliteit en gemaakt in Europa. Ik ben sowieso helemaal voor lokaal geproduceerde producten, en als dat met een slaapzak ook kan, prima!

Het fijne aan de slaapzak is dat er overal evenveel dons verdeeld is. Zowel boven als onder vind je 50% van het dons terug en dat zorgt voor een fijne slaapbeleving. En het mooiste van deze slaapzak vind inkom de rits, die vanaf je heupen schuin omhoog richting je borst loopt zodat je niet op je rits ligt als je op je zij slaapt. Hoe fijn is dat!

Qua isolatie ben ik tot nu toe hel erg tevreden. Ik heb de G800 hier liggen en die kun je het hele jaar door wel gebruiken. In de zomer misschien minder interessant omdat ik dan de Rab slaapzak neem, maar voor alle overige weekenden weg met de tent gaat de Patizon slaapzak mee.

Mijn keuze voor een allround slaapzak van dons voor het hele jaar door is de Patizon G800. Als het echt warm is kun je beter de Rab Ascent 300 nemen. Als het je puur om het gewicht gaat dan kun je beter de Patizon G400 nemen, die weegt slechts 713 gram en isoleert beter dan de Rab.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.