Honda Varadero XL1000V ABS 2008

Deze motorbanden gebruik ik onder mijn Honda Varadero XL1000V

Het maakt niet uit welk forum je bezoekt, welke website je open klikt, welke link je volgt; zodra er iemand de vraag ergens stelt welke motorbanden hij nodig heeft voor zijn motor (“Wat vinden jullie?”) dan kun je met een gerust hard een lekkere limonade en een zak chips er bij pakken, want de commentaar-boxen stromen vol met goedbedoelde adviezen en onzin argumenten. Het is onvoorstelbaar, maar het is iedere keer hetzelfde.

Niets is zo persoonlijk als een motorband. Nou ja, tot op zekere hoogte natuurlijk, want echt slechte motorbanden maken ze natuurlijk niet meer. Als ik dan toch een slechte mag noemen dan is dat voor mij de Bridgestone Battlax. Mijn hemel, die vind ik echt verschrikkelijk. Hard, weinig feedback, slecht op te warmen, niet vast in de bochten. En zo heeft iedereen wel een band die hij absoluut niet wil laten monteren onder zijn motor.

20 Jaar ervaring, je zou zeggen dat ik het nu toch wel een keer weet?

Ik heb door de jaren heen (ik rij al ruim 20 jaar motor) aardig wat banden onder mijn motorfiets versleten. Soms waren ze nog niet eens versleten en vond ik het toch nodig om nieuwe te monteren. Dat gevoel zit natuurlijk voornamelijk tussen je oren, want een motorband gaat best lang mee als je gemiddeld rijdt.

Ik was voorheen altijd tevreden over de Michelin Pilot Road banden, maar sinds ze die gewoon Road zijn gaan noemen ben ik er klaar mee. De laatste versie die ik reed waren de Road 4 banden onder een Suzuki GSX en schoof zelfs op droog wegdek soms met dichtgeknepen billen over de rotondes. Vooral het achterwiel rolde steeds opzij; veel overstuur en een verminderde grip dus.

Ook reed ik een tijdje terug op een BMW 1200GS waar Road 5 onder zat gemonteerd en ook die band deed precies hetzelfde. Voor was wel oké, maar die achterband,… je voelde hem gewoon glijden als het ware.

Geef mij dan maar de old skool Michelin Pilot Road 3, die was echt een stuk beter.

Maar dat was toen, en nu zijn er andere motorbanden die goed zijn.

De af-fabriek motorbanden die Honda monteert op de Varadero zijn de Bridgestone Battlax banden. En die vind ik echt helemaal verschrikkelijk, dus ik was blij dat die er onder vandaan konden. Ik had ooit een BMW R1150RT en daar zaten Metzeler Roadtec motorbanden onder. Waanzinnig! Dus toen mijn Varadero aan nieuwe banden toe was, was de keus snel gemaakt.

Detailfoto van de Metzeler Roadtec 01 achterband.
De achterband van de Metzeler Roadtec 01 heeft behoorlijke groeven. Je merkt er bij het rijden echter niets van.

Ik bestelde de banden online en liet ze bij mijn vaste adres monteren en balanceren. Ik kon er gewoon op wachten, want het is een klusje van nog geen half uur. De reden dat ik ze online kocht was omdat dit goedkoper was dan de banden te bestellen bij de dealer. Die wil toch ook wat verdienen en gooit er dan zo maar € 20,00 tot€ 40,00 per band extra op. Alle kleine beetjes helpen en bovendien bestellen die gasten het ook gewoon online.

De Metzeler Roadtec motorband is wat mij betreft een band die standaard onder de Varadero gemonteerd moet worden. Twijfel niet, sla de rest over en kies voor Metzeler. De Metzeler sluit goed aan bij de rijeigenschappen van de wat zwaardere motoren zoals een BMW R1200RT of een Honda Varadero XL1000V.

Grip! We hebben grip nodig!

Zo hup, koud uit de garage de rotondes op is geen enkel probleem. Je merkt meteen dat je grip hebt, ook als het buiten koud is. Bijzonder koersvast, ook op hoge snelheid (180+) en de grip in lange doordraaiers is fenomenaal; je voelt gewoon precies wat er gebeurt. Heerlijk! En op zomerse dagen op schoon en droog asfalt weet je helemaal niet wat je meemaakt; het lijkt wel een sportband zo goed plakt het vast op het wegdek.

Het vertrouwen in de band was zo groot dat het me lukte om de stepjes aan de grond te rijden. Dat valt met een Varadero nog niet mee vanwege de hoge zit en achteraf gezien zat ik verkeerd op de motor, waardoor de stepjes dus de grond raakte. Gelukkig hebben ze hier circuit trainingen uitgevonden, maar daarover later meer. Wat ik wil zeggen: ik was blijkbaar zo zelfverzekerd dat ik de stapjes aan de grond kreeg, iets wat dus niet hoort, maar mede dankzij de grip van de banden is er niets gebeurd.

Bandenmaat Honda Varadero XL1000V ABS 2008

Ik heb onderstaande standaard maten aangehouden voor de Honda Varadero XL1000V motorbanden:

Honda Varadero XL1000V ABS 2008
De beste motorbanden voor de Honda Varadero XL1000V? Lees verder!

Metzeler ROADTEC™ 01
Voorband: 110/80 R 19 59V M/C TL
Achterband: 150/70 R 17 69V M/C TL

Zoals gezegd; niet iedereen kiest voor dezelfde band, maar mijn ervaringen met deze motorband is echt geweldig. Hij verslaat bij mij de Michelin en Bridgestone met gemak. Als ik weer toe ben aan nieuwe banden, kies is absoluut weer voor dezelfde.

€10,- korting Metzeler Roadtec aanbieding

P.S. ik heb mijn motorbanden Honda Varadero XL1000V bij Motorbandenmarkt.nl gekocht en ze laten monteren bij de garage om de hoek. Je kan de banden hier vinden als voordeelset: Metzeler Roadtec aanbieding.

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.