Makkelijk gitaar leren spelen, zo deed ik het

Welkom bij de club: je wilt gitaar leren spelen! Gitaar leren spelen is echt waanzinnig en dan bedoel ik natuurlijk niet direct optreden met je band in een vol stadion, maar gewoon heerlijk genieten van de klanken die een gitaar kan voortbrengen terwijl je er op speelt. Maar hoe word je een gitarist?

Ik leerde het zo

Online gitaar leren spelen op een Fender akoestische gitaar.

Ik heb vroeger ooit een gitaar gekregen voor mijn verjaardag en toen meteen ook een jaar les gehad. Dit was een één op één lesprogramma dat voornamelijk jazz behandelde. Omdat ik toen 14 was, heb ik het niet lang volgehouden. Mijn interesses gingen toen van voetbal naar judo naar gitaarles naar atletiek naar motorrijden en weer terug.

Er is dus niets van (of bijna niets) van die dure gitaarlessen blijven hangen, maar die gitaar die staat hier nog altijd op mijn kamer. Zo iets gooi je niet weg en een gitaar is een gitaar; die wordt niet ineens onbespeelbaar. Dus het kriebelde weer en wilde weer gitaar leren spelen op de gitaar die ik voor mijn verjaardag kreeg toen ik 14 was: een heuse akoestische Fender country en western gitaar!

Maar ja, waar begin je?

Ik heb geen zin om naar een gitaarschool te gaan waar je in een groepje les krijgt. Ook een één op één lesprogramma zag ik niet zo zitten omdat dit te veel verplichtingen met zich meebrengt. Je moet dan tenslotte wel iedere week opdraven en je huiswerk doen. Maar omdat ik tegenwoordig ook een baan en een gezin heb, is er de ene week meer tijd om gitaar te spelen dan de andere week. Logisch.

Gitaar leren spelen in mijn eigen tempo is belangrijk voor mij

Voor mij lag de oplossing in een lesprogramma dat ik op mijn eigen tempo kon doen. Geen verplichtingen of gezeur dat ik niet op tijd bij de les ben of dat ik een bepaald akkoord niet beheers. Ik wil het op mijn tempo doen, op mijn manier en vooral zo dat het het beste past in mijn eigen tijdschema.

Wat ik verder heel belangrijk vond is dat de gitaarlessen gegeven worden door een ervaren gitarist die weet waar hij het over heeft. Een lesprogramma met structuur, maar zonder deadlines. En ik hoef in eerste instantie ook niet met het Rosenberg Trio mee te spelen, als ik maar een hele riedel aan leuke deuntjes thuis of bij het kampvuur op vakantie kan spelen. Dan ben ik voor mijzelf al heel ver. De rest komt dan wel vanzelf.

Online gitaarlessen volgen

Na het zoeken naar online gitaarlessen via internet en marktplaats heb ik uiteindelijk een lespakket afgenomen van Koen Snoek. Koen is een ervaren gitarist die een compact pakket aanbiedt voor elke beginnende gitarist, waar ik mijzelf ook onder schuil. Ik weet hoe ik de gitaar vast moet houden en wat een plectrum is en hoe je moet stemmen, maar ik kan er geen liedje op spelen.

De online gitaarlessen van Koen hebben mij serieus geholpen om in een mum van tijd een deuntje te kunnen spelen. En dat deuntje werd een liedje en dat liedje werden er twee, vier, vijf… Voor je het weet speel je zo een half uurtje gitaar en het klinkt ook nog eens ergens naar!

Perfect voor elke beginnende gitarist

De cursus is erg makkelijk om te doen als beginner, want er wordt rekening gehouden met het feit dat je nog helemaal niets kan. Daarom wordt alles goed uitgelegd zodat je het makkelijk kan volgen. En het feit dat er geen limiet aan zit (je hebt je hele leven lang toegang tot het lesmateriaal en de liedjes), kun je gewoon in je eigen tempo gitaar leren spelen.

Op de website van Koen kun je alles lezen over de vele voordelen zoals de lesvolgorde, de liedjes die je leert spelen, de MP3 bestanden die je ontvangt, en de video’s met lessen natuurlijk. Alles staat er overzichtelijk op, al is het wel een volle pagina moet ik toegeven.

Oh ja, er zit geen limiet op het terugkijken van lesmateriaal, dus je kan ook nog eens een les terug om te kijken hoe je bepaalde akkoorden precies moet pakken of hoe een liedje ook alweer ging.

Leer akkoorden spelen en speel je eigen liedjes op de gitaar

Koen Snoek.
Koen Snoek geeft je online gitaarles.

De bedoeling is niet alleen dat je bekende liedjes leert gitaarspelen, maar dat je uiteindelijk juist heel veel akkoorden gaat onthouden zodat je ook zelf liedjes op je gitaar kan spelen. Niets is zo leuk als een half uurtje tokkelen of pielen op je eigen gitaar en wegdromen bij de heerlijke klanken die je kan maken. Combineer de gitaarakkoorden die je hebt geleerd en hussel ze door elkaar om je eigen liedje te spelen.

Gitaarspelen werkt betoverend en ja, het is verslavend, want als je dit eenmaal gedaan hebt, wil je meer! (Misschien toch naar dat volle stadion? 😉 )

Check de website van Koen, daar kun je er alles over lezen en een gitaarles online kopen.

Of koop een boek over gitaarlessen

Bij Bol.com hebben ze erg veel boeken over gitaarles en gitaren. Je kan er een kijkje nemen, misschien zit er een leuk boek voor je bij.

Boeken over gitaar en snaarinstrumenten kopen?…

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.