Beste band BMW R1200RT motorband.

De beste band voor BMW R1200RT? Deze motorbanden monteerde ik er onder.

De ene motorband is de andere niet en als je veel rijdt, weet je dat er er veel verschil zit tussen de motorbanden. Dat ondervond ik ook met mijn vorige motor; motorbanden voor de Honda Varadero XL1000V. Dus hoe vind je de beste band voor BMW R1200RT tussen alle aanbieders die motorbanden op internet verkopen?

Knetterharde motorband zonder enig gevoel.

Ik kocht mijn tweedehands motor vorig jaar ergens en hierop zaten Michelin CT banden gemonteerd. Ten eerste was deze band te zacht voor zo’n zware motor en ten tweede waren de banden volgens mij al net zo oud als de motor was. 🙂 Van comfort was geen sprake, feedback ook niet en ze leken haast wel helemaal uitgedroogd zo hard waren de motorbanden.

Maar toch, deze hadden nog genoeg profiel, dus vervangen was zonde van het geld. Maar even doorrijden (er kwam toch een winter aan) dan en stiekem hopen dat ze snel aan hun einde waren. En zie daar: het moment van vervangen is aangebroken. Hoe fijn, nieuwe motorbanden uitzoeken is leuk om te doen en als ze er eenmaal onder zitten, is het een genot om weer motor te rijden. Het verschil tussen oude banden en nieuwe motorbanden is echt gigantisch.

Motorbanden en hosanna verhalen, er zijn er genoeg.

Ik begon mijn zoektocht bij de diverse fora, stuurde een BMW dealer en mijn eigen motordealer een e-mail met de vraag “welke motorbanden bevelen jullie aan?”. Ik kreeg toen een lijst die op geen enkele plek overeenkwam. Het varieerde ongeveer zo:

 • Voor Bridgestone BT23, achter Bridgestone BT31
 • Michelin Pilod Road 4 GT (“want dat rijdt de politie ook”….)
 • Michelin Pilot Road 5 GT
 • Metzeler Roadtec Z8
BMW R1200RT motorband wassen.
Vergeet als je je motor gaat wassen niet om je banden ook mee te nemen. Kijk vooral ook even of er steentjes klem zitten in de groeven bijvoorbeeld.

Wat mij vooral opviel waren de vele blogs en zogenaamde bandentest-verslagen van motorbladen en motor-websites steeds maar weer louter positieve berichten hadden over de band die ze getest hadden. Niet zo gek natuurlijk, want als jij door Michelin wordt uitgenodigd om in Spanje op een brommer te komen rijden met de nieuwste motorbanden, dan ga je in je verslag natuurlijk niet roepen dat de banden bedroevend slecht zijn. Niet dat ze dat ook zijn, maar enige nuance ontbreekt vaak in die verhalen.

De grip is altijd fantastisch, subliem bochtenwerk en keren op een kort stukje is o-zo makkelijk, hij valt haast om. En wat te denken van de rechtuit stabiliteit? Geweldig! Nou ja, en zo verder…

Welke band monteer ik onder mijn BMW R1200RT?

Ik twijfelde tussen de Michelin Pilot Road 5GT, de Metzeler Roadtec 01 en de aller-nieuwste Bridgestonde BT32 GT. Ik heb ervaring met alle drie de banden, behalve dan dat ik de Bridgestone alleen als merk kende omdat er ooit onder mijn Varadero Battlax Trail banden gemonteerd zaten.

Michelin Road 4 motorbanden.

De Michelin Road 4 heb ik gebruikt onder mijn Suzuki GSX600F die ik een tijdje had en wat mij daar heel erg opviel was dat ze opzij rollen als je een bocht maakt. Het lijkt wel alsof ze tijdens een bocht, de hele bocht wat wijder maken door iets opzij te glijden. Ik merkte dat ook een paar keer op rotondes met het voorwiel en bedacht me: die hoef ik niet nog een keer te monteren.

Michelin Road 5 motorbanden.

De Michelin Road 5 zaten bij mij gemonteerd onder een Triumph Tiger 1050. Ook geen lichte motor, maar wel een gooi en smijt machine. Mega koppel, zeer wendbaar en een lekkere hoge zit. De reden dat ik deze niet meer wilde was dat ze in de bochten niet de grip hadden die ik verwachtte. Deze banden gaan er prat op dat ze super goed zijn in de regen, en dat geloof ik ook zeker, maar het gevolg van die goede grip is dat ze enorme watergeulen hebben. En daar waar een geul zit in de band, zit geen rubber. En geen rubber is geen grip. Rechtdoor prima, in de bocht redelijk, vol gas in de bocht een heel stuk minder. Dus ook deze banden laat ik aan mij voorbij gaan.

Metzeler Roadtec 01 motorbanden

Metzeler Roadtec 01 motorbanden voor BMW R1150RT.
De Metzeler Roadtec 01 motorbanden zijn heel erg fijn voor een BMW R1150RT of een Honda Varadero XL1000V.

De Metzeler Roadtec 01 is een geweldige band! Echt! Ik heb hem onder mijn BMW R1150RT en onder mijn Honda Varadero gehad en ik was echt super tevreden met deze motorband. Toch werd ook deze band niet mijn uiteindelijke keus voor onder mijn BMW R1200RT. En dat was omdat ik deze keer wilde monteren waarmee ze er in de fabriek uitrollen.

Voor de liefhebbers, hier vind je de voorband en hier vind je de achterband van de Metzeler banden.

BMW monteert niet klakkeloos zo maar een band van Michelin of Bridgestone, nee, ze kijken eerst heel goed of de eigenschappen van de band onder alle omstandigheden wel goed bij het gedrag van de motor passen. Pas als ze tevreden zijn, nemen ze een keus en daarmee garanderen ze dan ook dat het rijgedrag en stuurgedrag van de motorfiets is zoals ze het bedacht hebben.

Het is hetzelfde als een luchtfilter vervangen door een racefilter en het daar bij laten. Je kan niet ineens een ander luchtfilter monteren en dan verwachten dat ale andere eigenschappen van een motor ineens allemaal verbeterd zijn. Daar hoort afstelling en finetuning bij om het nieuwe filter optimaal te benutten. Het huidige filter zit niet voor niets zo in elkaar zoals zij het ontworpen hebben. Z is dat ook met motorbanden.

Beste band voor BMW R1200RT?

Beste band BMW R1200RT.

Dus ging ik deze keer voor de Bridgestone motorbanden, de BT32 om precies te zijn. Dit is de nieuwste motorband van Bridgestone waar ook nieuwe motoren van BMW mee uitgerust worden (in ieder geval ook de R1200RT LC en de R1250RT, welke nagenoeg gelijk is met de R1200RT). Voor mij is dat de beste band voor de BMW motor.

De beste band voor BMW R1200RT is de Bridgestone BT032.

Ik ben nu een paar weken verder met deze motorbanden voor de BMW en heb de nodige kilometers er op zitten en kan niet anders zeggen dat ik er erg tevreden mee ben. En dat zeg ik niet omdat ik het anders zonde van mijn geld vind, maar ik vind ze echt goed.

Als ik ze vergelijk met de Metzeler Roadtec 01 die ik onder mijn Varadero had (ook een zware motor en zeker niet geschikt voor off-road), dan plakken de Bridgestone banden een stuk beter. Ze zijn ook stiller tijdens het rijden en het rubber is wat zachter waardoor het comfort ook wat is toegenomen. Ander puntje vind ik dat je heel erg precies voelt wat je voorwiel aan het doen is tijdens het maken van een bocht. Dat vind ik heel erg prettig.

Bij het nemen van kleine bochtjes en lange doordraaiers op de snelweg neemt mijn vertrouwen elke keer weer toe en ik merkte vanochtend dat ik de afrit die ik normaal altijd neem, toch wel een stuk harder inzette en mij totaal niet druk maakte om wegglijdende voorwielen of een langzaam wegzakkend achterwiel. Snaar-strak mag ik wel zeggen.

Mocht je op zoek zijn naar nieuwe motorbanden dan zou ik ze gewoon online bestellen, want dat scheelt een boel geld. Ik kocht de beste band BMW R1200RT hier en betaalde uiteindelijk ongeveer € 250,-. Voor het monteren was ik maar € 70,00 kwijt bij mijn plaatselijke dealer en dat is inclusief wiel loshalen, balanceren, nieuw ventiel en weer netjes vastzetten. Dus met een ruime driehonderd Euro ben je helemaal klaar.

De bandenmaat die je nodig hebt voor de BMW R1200RT (alle uitvoeringen) is:

Let op: je hebt de “GT” uitvoering nodig van de Bridgestone T32. Let daar goed op, dit is erg belangrijk. De GT is namelijk gemaakt voor zwaardere motoren en kan bovendien zwaarder belast worden. Neem dus geen genoegen met een andere uitvoering omdat die een dubbeltje goedkoper is.

Succes met bestellen en hou het rubber op het asfalt. 🙂

3 reacties

 1. Dank voor je uitgebreide informatie.
  Ik hoorde dat mijn huidige achterband (Michelin-band Radial 180/55 ZR-17.) al 5 jaar niet meer te leveren is. Dus op zoek naar de beste band voor dit moment voor mijn BMW R1200RT kwam ik bij jou bericht uit.
  Afgaand op jouw ervaring ben ik overgegaan tot bestelling van de band en ben ik benieuwd hoe deze zal bevallen.
  Jouw informatie en ervaringen hebben mij zeer geholpen.
  Groet,
  Gert

  1. Hi Gert,

   Ik heb de band er nu nog steeds op liggen en we zijn twee jaar verder. Ik rij ongeveer 5k per jaar. En nog steeds is de band waanzinnig.

   Afgelopen week ben ik op het junior circuit van Assen geweest met de RT en hij stuurt nog steeds super strak. De wegligging is echt goed.

   Enige is nu (na behoorlijk wat kilometers) dat hij achter heel ietsjes glijdt als het nat is en je in een bocht accelereert. Dat neem ik voor lief; kwestie van beetje gas terug. (Er zit ook zo veel koppel in die machine…)

   Veel plezier met de bandjes en ik hoor graag hoe je ze vindt plakken.

   Fijne dag!

   Groet,
   Daniel

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.