Een foto van de vogeltrek in de herfst.

Je eigen bedrijf verkopen

Ik zit soms te denken dat ik wel eens wat anders wil. Mijn eigen bedrijf verkopen? Niet omdat het werk dat ik nu doe niet leuk meer is, maar meer omdat je gewoon eens iets ánders wil doen. Misschien gewoon met m’n zweetbips op een plastic stoel zitten ofzo. Weet ik veel.

Er zijn meerdere oplossingen mogelijk, waarvan mijn eigen bedrijf verkopen er één is zodat er tijd vrij komt om überhaupt wat anders te gaan kúnnen doen. Mijn huidige werkzaamheden vullen de hele dag (en meer) op en zelfs in de weekenden ben ik vaak aan het werk. Dat is niet erg, want daar heb ik zelf voor gezorgd. Sterker nog; het is hartstikke leuk want er staat een heel fijn salaris tegenover en dat heb ik dan toch maar mooi vanuit het niets opgebouwd.

Misschien komt het omdat ik inmiddels al zo’n dertien jaar met mijn bedrijf bezig ben en alhoewel er ieder jaar wel nieuwigheden voorbij komen, in de basis blijft je werk hetzelfde. Dus, verkopen en wat nieuws beginnen lijkt mij een fijne optie.

Maar hoe dan?

Ik heb mij al ingeschreven bij diverse verkoop-websites die naast een soort marktplaats voor te koop staande bedrijven ook een stuk advies en begeleiding aanbieden. Je krijgt zo een beetje een idee wat anderen vragen voor bedrijven of waar ze naar op zoek zijn. Niet alleen het soort bedrijf (online, fysiek) is handig om te weten, maar ook wat de bedragen zijn die daarvoor gevraagd worden. Ik heb geen idee natuurlijk en je “eigen kindje” is natuurlijk goud waard.

Ik ben er inmiddels wel achter dat je jezelf niet rijk moet rekenen. Ik zie veel webshops voorbij komen die gouden bergen beloven met “enorme groeipotentie”, “flinke stijgende omzet”, “groot bereik op Facebook”, “unieke producten” en meer van die kreten. En dan melden ze daar een omzet bij van € 30.000,- (inclusief voorraad). Ik denk dan; nou dat valt wel mee met die enorme groeipotentie als je in vier jaar tijd nog steeds bezig bent met wisselgeld.

De vraagprijzen van de te koop staande bedrijven heb ik niet inzichtelijk omdat die veelal achter een dure betaalmuur zitten. De omzetcijfers zijn echter wel toegankelijk en die variëren van enkele tienduizenden Euro’s tot over de drie miljoen.

De basis is dat je de cijfers op orde hebt

De enige manier om te weten waar je staat (wat kan ik vragen voor mijn eigen bedrijf) is om met harde cijfers te gaan rekenen. Gewoon ouderwets getallen verzamelen en ordenen. Verzamel al je kosten (huisvesting, verzendkosten, inkoopkosten, marketingkosten en ga zo maar door). Door het weghalen van irrelevante cijfers uit je financiële jaarverslagen krijg je een heel helder beeld van wat nu werkelijk je echte kosten zijn. Al je privé-meuk kun je er dus uithalen, kosten die je op de zaak hebt gezet die er eigenlijk niet in horen en zo verder. Je krijgt dan een zeer goed overzicht van de werkelijke opbrengst, kosten en winst.

Als je alle cijfers inzichtelijk hebt (winst, verlies, vaste- en variabele kosten, etc.) dan kun je met dat getal verder om er een waarde aan te hangen. Je kan de gok nemen en gewoon iets geks vragen en hopen dat de gek dat er voor over heeft. Je kan het ook wat reëler benaderen zodat de getallen wat beter tot de verbeelding spreken van je toekomstige verkoper. Hier zijn ingewikkelde formules voor en die komen dan tot een “soort van” vraagprijs. En met deze prijs (en een beetje) kun je de boer op.

Maar zo ver ben ik nog niet

Ik zit zelf nog in de fase dat ik niet zeker weet of ik überhaupt mijn bedrijf wil verkopen, of dat ik het in afgeslankte vorm door wil laten lopen. Wel iets nieuws beginnen en je oude bedrijf en voor erbij aanhouden. Als een soort back-up dus. Ik ben wel ondernemer, maar geen gokker.

Misschien weet je zelf ook nog niet wat je met je eigen bedrijf wil doen, maar om jezelf vast een beetje in te lezen kan het geen kwaad om je op te geven voor de nieuwsbrieven die de verschillende bedrijvenmakelaars aanbieden. Er komt genoeg interessante informatie voorbij waar je zelf ook weer wat mee kan. Voor je het weet brengt het je op een idee of vallen er kwartjes op de juiste kant en ben je weer een stap verder.

Enkele voorbeelden in willekeurige volgorde (nee, ik krijg geen geld voor het noemen van deze bedrijven):

Nou ja, je kan in Google natuurlijk een zoekopdracht invullen en dan zie je snel genoeg waar je heen kan.

Mijn tip voor het verkopen van je bedrijf

Maar de belangrijkste tip die ik je nu al kan geven is: zorg dat je cijfers actueel zijn en vooral eerlijk (!). Vooral dat laatste is heel belangrijk, want als een potentiële koper een accountant aan het werk zet om jouw cijfers te beoordelen en er blijkt een hoop shit in te staan, kun je wel fluiten naar de vraagprijs die jij in gedachte had. 😉

Laat een bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.