Merino wol ondergoed, welke merken zijn goed?

Merino wol ondergoed is verkrijgbaar bij verschillende kledingmerken, waarvan Icebreaker de meest bekende is. Het ondergoed wordt gemaakt van de wol van het merino schaap (vandaar de naam merino wol) en komt uit Nieuw-Zeeland, Patagonia of bijvoorbeeld Australië. Maar welke merken zijn nou de moeite waard om eens te bekijken?

Belangrijk om te onderzoeken voordat je merino wol ondergoed wil kopen is om na te gaan of de wol diervriendelijk geproduceerd is. Er gaan een hoop horror-verhalen de ronde over het afsnijden van complete achterwerken van het schaap (mulesing), het overmatig toedienen van antibiotica en de algehele slechte leefomstandigheden van de dieren.

Gelukkig zijn er in de Nederlandse kledingwinkels geen merken te vinden die slechte kleding verkopen. Tenminste, het is mij nog niet opgevallen. Bijna alle merken die merino wol ondergoed aanbieden hebben een verklaring op hun website staan met een heldere uitleg over waar het wol vandaan komt. De meeste zijn hier vrij transparant in, al moet je op de website van het betreffende merk wel even je best doen om het te vinden. Van onderstaande merken weet ik in ieder geval zeker dat ze diervriendelijk te werk gaan, dus deze kun je met een gerust hart een bezoekje brengen.

Deze merino wol kledingmerken heb ik zelf getest

Dan de merken waarvan ik zelf vind dat ze erg goed zijn omdat ik er ervaring mee heb. Dat wil zeggen, ik heb daadwerkelijk kleding van deze merken in mijn kast liggen en draag het regelmatig, bijvoorbeeld tijdens het wandelen. In willekeurige volgorde zijn de merken waarvan ik vind dat ze goed ondergoed maken als volgt:

Bergans of Norway

Dit Noorse merk is vooral gericht op skikleding en heeft ook een aardige collectie baselayers in verschillende diktes. Ze maken ondergoed van 100% merino wol, maar hebben ook een serie waar merino en polyester gecombineerd is. De mouwen zijn bijna altijd lang genoeg en in 2017 is er een verbetering doorgevoerd waardoor het wol zachter aanvoelt op de huid.

Icebreaker

Het van oorsprong Nieuw-Zeelandse kledingmerk (opgericht door Jeremy Moon) is in 2017 opgekocht door VCF, het bedrijf dat onder andere ook The North Face als merk heeft. Van alle merken die ik ken is Icebreaker het meest transparant in waar de merino wol vandaan komt, hoe ze met de dieren omgaan en wat ze doen om het welzijn van de schapen te garanderen. Op hun website tref je een uitgebreide pagina aan met alle info die je maar wil hebben. Bijna niemand leest het helaas, maar het is best interessant om te zien waar de wol vandaan komt van het thermoshirt dat je draagt.

De pasvorm van Icebreaker kleding is altijd fijn en gericht op outdoor gebruik, waarbij travel & lifestyle belangrijk zijn. Het merino thermo ondergoed is erg zacht, kriebelt absoluut niet en blijft lang in model. Soms zijn de mouwen wat aan de korte kant, maar dat kan ook een tijdelijk issue geweest zijn met de collectie van 2016. De kleding uit 2018 is in ieder geval weer top.

Ook Icebreaker maakt ondergoed in verschillende diktes zodat je de merino wol kleding goed kan combineren met een fleece of trui bijvoorbeeld.

Woolpower

Woolpower is een merk dat eigenlijk kleding maakt voor het Zweedse leger, maar vanwege overcapaciteit ook merino ondergoed en merinowol truien maakt voor de gewone burger. De modellen zijn allemaal vreselijk basic en unisex, maar zitten perfect. Ze maken verschillende series die variëren in dikte en deze zijn dus geschikt voor zowel een dame als een heer. Lekker makkelijk dus, alleen wel even opletten met de juiste maat.

Het mooie van Woolpower is dat elk kledingstuk door iemand anders in elkaar gezet wordt en diegene ook een eigen naam-label in de kleding naait. Zo kun je precies zien wie jouw merino thermoshirt in elkaar genaaid heeft.

Mijn ervaring met Woolpower is dat het vooral erg lekker draagt als je buiten bezig bent en het koud is. Dikke trui erover en je bent klaar.

Helly Hansen

Helly Hansen is ook een Noors kledingmerk en richt zich vooral op het afvoer van zweet in combinatie met isolatie. Dat merk je ook aan de kleding, want zij maken nagenoeg altijd gebruik van polyamide en merino wol als één geheel. Deze combinatie levert een sneldrogend kledingstuk op met uitstekende isolerende eigenschappen. Zeggen ze. 😉

Ik heb van Helly Hansen de warme thermoshirts in mijn kast liggen en draag deze tijdens het hardlopen in de winter. En dat is echt fenomenaal! Goede temperatuurregulatie en het zweet blijft niet op je huid liggen. Heel erg fijn materiaal.

Devold of Norway

En dan mijn absolute favoriet: Devold of Norway. In Nederland niet zo bekend, maar in Noorwegen wereldberoemd. Het ondergoed van 100% merino wol is heerlijk zacht en draagt ten alle tijden comfortabel. In 2017 hebben ze een nieuwe serie gelanceerd, de Hiking serie, en dat is verreweg het fijnste wat ik ooit gedragen heb. Lekker lange mouwen, lang rugpand, niet te dik en uitstekend te combineren met andere kledinglagen.

Ook de merino onderkleding van Devold is verkrijgbaar in verschillende diktes en als je iets zoekt voor 4 seizoenen dan zou je met een shirt uit de Expedition serie en een shirt uit de Hiking serie in Nederland prima uit de voeten kunnen.

Er zijn nog veel meer merken die ondergoed met merino wol maken, maar ja, er is natuurlijk een grens aan wat ik in mijn kast kan leggen. Op een gegeven moment heb je genoeg, lijkt me.

Heb jij ook goede ervaringen met een kledingmerk dat merino wol ondergoed maakt en heb ik die hier nog niet genoemd? Laat het mij weten, dan kijk ik daar ook graag nog even naar.

P.S. Er zijn meerdere winkels die merinoswol ondergoed verkopen. Mijn favoriet is Thermowear. Als je iets koopt via onderstaande link, dan ontvang ik een kleine vergoeding omdat ik jou als klant aanbreng. Deze kleine vergoeding helpt mij om de kosten te betalen van mijn weblog.

Een overzicht van alle merino wollen thermokleding vind je op deze pagina.

Een nieuwe winkel voor merinowol kleding

Sinds kort is de dikste Zweedse wollen trui van merinowol van het merk Woolpower ook verkrijgbaar bij onze andere partner: Knit With Love. Bezoek de webwinkel en bekijk de verschillende modellen. Dit jaar (2022) is de voorraad overal een beetje een probleem begreep ik, dus het kan zijn dat niet alles (meer) op voorraad is. Ik zou zeggen: check them out!

1 gedachte over “Merino wol ondergoed, welke merken zijn goed?”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Mobiele versie afsluiten